Boswellia Sacra Hojari (Oman)

 


Boswellia Sacra Hojari (Oman)


 НАЈКВАЛИТЕТНИЈИ ПРИРОДНИ ТАМЈАН НА СВЕТУ

НАЈПОВОЉНИЈЕ У СРБИЈИ


Boswellia Sacra Hojari природни тамјан долази из султаната Оман у пет различитих врста: 

Boswellia Sacra Rojal Hojari green

Boswellia Sacra Superior Hojari

Boswellia Sacra Red Hojari

Boswellia Sacra Dark Hojari

Boswellia Sacra Hojari small tears (ситне сузе)


Boswellia Sacra Rojal Hojari green

ЦЕНА ЗА 100 ГРАМА - 19 ЕВРA


 

Boswellia Sacra Rojal Hojari green представља најквалитетнији и најчистији природни тамјан на свету који нам долази из султаната Оман. Зеленкасти Boswellia Sacra Rojal Hojari представља најскупљи природни тамјан на свету. Извоз из Омана је врло ограничен. Има прелеп и веома освежавајући цитрусни мирис, са примесама менте и еукалиптуса.


Boswellia Sacra Superior Hojari

ЦЕНА ЗА 100 ГРАМА - 15 ЕВРA



Boswellia Sacra Superior Hojari представља следећу класу Hojari тамјана, он је углавном беле и жућкасте боје, по мало и зеленкаст, све зависи од добра сакупљања. Има прелеп и веома балзамичан мирис са примесама цитруса, лимуна и боровине.


Boswellia Sacra Red Hojari

ЦЕНА ЗА 100 ГРАМА - 15 ЕВРA



Boswellia Sacra Red Hojari је добио назив по свом црвенкастом и наранџастом одсјају. Овај тамјан је мало балзамичнији од Superior Hojari тамјана, али такође није тако интензиван као Dark Hojari.


Boswellia Sacra Dark Hojari

ЦЕНА ЗА 100 ГРАМА - 13 ЕВРA


 

Boswellia Sacra Dark Hojari представља класу тамјана Hojari који није толико познат. Има изненађујући и интензивнији мирис од Rojal Hojari, Superior Hojari, Red Hojari због високог удела есенцијалних уља, углавно се користи за дестилацију. Ноте су веома балзамичне и воћне.


Boswellia Sacra Hojari (ситне сузе)

ЦЕНА ЗА 100 ГРАМА - 12 ЕВРA


Тамјан из Омана – „The special oneBoswellia Sacra из Омана важи за најчистији и најскупљи тамјан на свету и има висок статус међу врстама тамјана, па ћемо се овим тамјаном позабавити мало детаљније. Када се помиње реч Oмански тамјан, није без помињања посебног региона у Оману у коме расте: регион Dhofar. Постоје још неки региони у Оману у којима расте дрво тамјана, али никада тако бројно и тако доброг квалитета као у Dhofar-u. То је углавном због планинског ланца у Dhofar-u, у којем постоје различите висине, а тиме и зоне падавина. Али пре него што се позабавимо овим зонама и њиховим квалитетима, хајде да прво дођемо до назива овог тамјана.

 Омански тамјан се веома често назива „Al Hojari“ тамјан, понекад са мањим варијацијама, као што су „Al Hugari“ или „ Hodzari“. Чак и ако постоје бројна објашњења за ово, још увек није сасвим сигурно зашто је то тако. Иза планинског венца према пустињи налази се област коју мештани зову „Howjar“. Одатле потиче већина зеленкастог тамјана Al Hojari. Друго могуће објашњење за име је сличност речи за камен, „hojar“. Оно што се са сигурношћу може рећи о Oманском тамјану и Оманцима је да се Оман, као и Сомалија, несумњиво може назвати земљом тамјана. Сами Оманци уопште не воле да чују поређење са Сомалијом, постоји мали, такође политички рат тамјана између земаља и званично је забрањен увоз тамјана из Сомалије у Оман. Сматра се нечистим! Сомалијски тамјан није вољен у Оману, али то не спречава Сомалијски тамјан да "заврши" у Оману. Оно што повезује обе земље је хиљадама година стара трговина тамјаном, при чему је такође историјски префериран тамјан из Омана, а трговина тамјаном је била израженија у Оману него у Сомалији. Археолошки трагови показују да су многи градови и центри настали у вези са овим тамјаном. Трговањем овим посебним тамјаном настао је најстарији трговачки пут на свету: „Пут тамјана“. Из Омана се тамјан проширио по целом свету, па стога није изненађујуће што неки историчари тврде да је управо тај Хојари тамјан добио на поклон Богомладенац Исус Христос. Оно што такође чини Омански тамјан тако посебним су интензивне боје које дрво даје.

 

Боје оманског тамјана

 

Иако можете пронаћи различите боје у скоро свим врстама тамјана, односно чак и у тамјану Boswellia Papyrifera или тамјану Boswellia Serrata, с времена на време можете пронаћи зеленкасте или црвенкасте боје, али никада тако бројне и интензивне као код тамјана из Омана: боје се крећу од зеленкасте, беличасте до боје меда, црвенкасте и браонкасте тамјане. Понекад можете пронаћи чак и тиркизни и ружичасти тамјан.

Најквалитетнији доступан тамјан Ал-Хојари је зеленкасти, провидни светлуцави тамјан Rojal Al Hojari, овај тамјан је реткост, чини само 3-5% укупне жетве. Постоји и тиркизни омански тамјан, on je реткост јер остаје у земљи и у зависности од године чини само 0,5% бербе. Али треба обратити пажњу и на друге квалитете Boswellia Sacra а има их много. Зеленкастим Омански тамјан се тргује као првим квалитетом, други квалитет је врхунски тамјан, беличаст, понекад са нијансом жућкасте боје. Овај други квалитет такође има назив Fusoos (= бисер, често се користи за омански тамјан) или сребрни/сребрни тамјан.

Трећи квалитет је тамјан боје ћилибара и такође црвенкасти Омански тамјан, који се често назива медени тамјан или црвенкасти тамјан.

Четврти квалитет је тај браонкасти, тамни тамјан који се зове Црни или тамни Хојари, али је познат и као Mughsayl (град на обали). Овај браон, тамни Oмански тамјан је веома интензиван и богат есенцијалним уљима и стога се пожељно користи за дестилацију.

Када се тамјан осуши, сипа се на камени под у камповима и сортери почињу да бацају различите боје у различите чиније или канте. Међутим, неки дилери у Оману сортирају појединачне боје у различите величине.

Зашто Oмански тамјан има ове различите боје је некако још увек мистерија коју чак ни Оманци не могу да реше. Како је могуће да дрво тамјана Boswellia Sacra производи толико много различитих боја? Неки извори кажу да млађа стабла дају више зеленкастог тамјана, други да у долини на северним падинама планине Кара има највише убраног зеленкастог тамјана, а то је без сумње због односа сунца и кише. Док стабла тамјана која добијају више воде имају тенденцију да одају браонкасту смолу, стабла тамјана која расту на овој одређеној локацији са мало кише и пуно сунца доносе више зеленкастог тамјана, ово би био регион Хогар иза планинског ланца према пустињи.

Време бербе тамјана у Оману је пре и после Khareef-a, монсуна или јесење сезоне. Међутим, ову сезону монсуна не треба поредити са Индијом. У Индији ходате улицом по сунцу и одједном, без много упозорења, тоне воде ударају о земљу, претварајући улицу у бесну реку за трен. У Оману је потпуно другачије, јер се монсун у планинама спушта више као ситна кишица. Висока влажност и ситна кишица дижу се у планине, кондензују се на биљкама и претварају суви Dhofar у истински тропски рај. Узгред, зеленкасти Хојари тамјан буде доступан након Khareef-а, односно од септембра до децембра, и то само из оних области у Dhofar-u које примају воду највише у облику росе или ситне кишице.

Па, иако је јасно да локација, киша и сунце одређују боје тамјана, још увек нема научног објашњења како боја настаје на дрвету, а ни истраживачи из Омана не знају. Које супстанце у тамјану су одговорне за ове боје? Човек не зна. Бог је својом премудрошћу све створио.

Слава Светој Тројици у векове, векова! Амин.

 







Boswellia Sacra Rojal Hojari green video


ПОРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН: 
063 835 8345


Коментари

Природни Индијски тамјан у капсулама